Etik & Moral

                                            Datum: 2010-03-01 Tid: 22:07:21 Kategori: School
Hejsan vänner :}

Jag gick ner till stan förut efter att ha tjatat på Johan om att han skulle följa med. Det blev att jag handlade presenter till mamma på Njuta, i form av en äggklocka och lite te. Personligen tycker jag att äggklockan var jättesöt eftersom den hade ett litet gammaldags stuk, och den var ljusblå! Supergullig :}

Just nu sitter Johan på golvet och spelar synth medan Missan lyssnar och vilar i fåtöljen bredvid. Själv sitter jag i sängen och har precis läst på en massa om olika etiker eftersom  jag har prov om det i morgon. Pliktetik/regeletik, konsekvensetik, sinneslagsetik & situationsetik. Hyfsat intressant faktiskt, eftersom det här hela tiden hänger med en i vardagen. Varje dag ställs man ju inför olika val osv, och varje gång vi bestämmer oss för något så använder vi oss av någon form av etik. Coolt! I boken står även:

En enda princip
Den gyllene regeln: "Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det skall ni också göra för dem." Jesus berömda hävdande.

Det kategoriska imperativet: "Handla så, att du kan vilja att den regel du handlar efter, görs till en allmän lag." Ett hävdande av filosofen Immanuel Kant.

Jag skriver inte exakt som det står i boken nu, men det är en del saker som är ganska intressanta som är värda att finnas med här i bloggen. Inom konsekvensetiken finns det något som kallas Utilitarism.
Utilitaristiska principen: "Största möjliga lycka åt största möjliga antal människor."

"Utilitarismen ser inte till den enskildes lycka utan till den totala mängden lycka. Därför kan enskilda människor behöva offras eller offra sig, för att den totala mängden lycka ska bli större."

Usch jag är lite fundersam över provet i morgon. Jag tycker inte om sådana där skriftliga prov eftersom jag aldrig hinner skriva allt jag vill skriva. Det blir sjukt mycket ord som egentligen inte har någon betydelse kan jag känna. Det hade varit bra mycket lättare att skriva på datorn då man slipper bland annat skrivkramp! Provet är på eftermiddagen i morrn, så jag kan ju hinna plugga lite innan också om det skulle behövas..

Något annat intressant är värdestegar.
» Egenvärden
» Nyttovärlden (instrumentella värden)

Egenvärden är sådant som i sig självt har ett värde: frihet och kärlek till exempel.
Instrumentella värden fungerar däremot som ett medel, eller instrument för att nå fram till något annat och har inte främst ett eget värde.

Jag skulle nog just nu säga att det främsta egenvärdet jag har är kärlek. Kärleken till det jag gör och det som väntar är fantastisk. Alla mina fina djur, och bebisen i magen. Det instrumentella värdet just nu är skolan eftersom del dels hjälper mig att kunna fortsätta mitt liv sen, med utbildning osv, men också att jag tycker om att lära mig saker (i alla fall sådant jag är intresserad av, typ detta) och samtidigt ofta har väldigt roligt.

Nog tjatat för ikväll! Känns nästan som att jag har haft en genomgång här om ämnet.. Nu ska jag hosta bort min hals och dricka lite vatten! :}
Puss och godnatt
1 kommentarer                                                                                                                    
  Din nos <3

HAHA du glömde kärlek till mig ;-) om du hade någon över efter bebis + djur :O



gulligt nos "synth" :D :D

2010-03-02 l 08:42:56
Innan du kommenterar:
» Taskiga kommentarer raderas.
» IP-adresser är lätta att spåra.
» Kommentaren granskas innan publicering.
» ...har du frågor som handlar om mig, graviditeten, design etc. så tveka inte att fråga! Jag svarar på så mycket jag kan.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-mail: (publiceras ej)


Blogg/hemsida:


Kommentar: