Vecka 39 (38+1) &hearts

                                            Datum: 2010-05-09 Tid: 16:06:11 Kategori: Julia

Bebis

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

 

Mamman

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

 

 


Känns helt otroligt att det faktiskt kan ske vilken dag som helst nu! :} Så spännande! Jag har börjat uppleva allt fler förvärkar nu, framför allt när det är sovdags. Det trycker som fan nertill och i fredagskväll trodde jag nästan att det var på gång. Haha, det kan annars bero på att varken mamma eller pappa var hemma då och att jag var lite extra orolig över att det skulle sätta igång just då.. Hjärnan är allt bra rolig ibland..

 

Idag satte jag ihop skötbordet. Eller snarare så skruvade jag ihop den lilla extradelen och satte fast på hyllan. Blåste upp skötbädden och gjorde i ordning även den. Nu är det jättemysigt där, om än lite mycket grejer eftersom hundratals gosedjur, blöjor och skolböcker ligger utspritt överallt. Jag har helt enkelt för många saker! Packade även bb-väskan lite och la i bebiskläder som lillen kan använda. Nu fattas i stort sett bara sängen, men det får vänta tills bebben är ute! :}

 

Nu fattas bara en viktig grej! En mysig liten mobil som kan hängas över sängen/skötbordet. En i tyg vill jag ha, med söta små djur! :}

 

Btw! Tycker ni att magen har sjunkit något? Det tycker inte jag..Skönt det i och för sig, det är ju lättare att röra på sig om inte magen hänger ivägen. :}

2 kommentarer                                                                                                                    
  Linnea - Mamma till Freja

Sv: Vi visste inte heller vad det var för kön... rätt spännande tycker jag. Samtidigt hae vi inte möjligheten att få reda på könet förrän i vecka 35, men då kunde vi lika gärna gå i ovisshet tiden ut. Om jag får komma med en gissning så tror jag att det är en liten grabb i din mage =P

2010-05-09 l 16:19:01
Blogg/hemsida: http://familjenlonnfeldt.blogg.se/
  freja

är i v31+2 idag.. länktar tok mycket efter förlossning, antar att det är så för dig med?

2010-05-10 l 09:30:42
Blogg/hemsida: http://stocktownstories.blogg.se/
Innan du kommenterar:
» Taskiga kommentarer raderas.
» IP-adresser är lätta att spåra.
» Kommentaren granskas innan publicering.
» ...har du frågor som handlar om mig, graviditeten, design etc. så tveka inte att fråga! Jag svarar på så mycket jag kan.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-mail: (publiceras ej)


Blogg/hemsida:


Kommentar: